ST Anthony Sporting Academy

JAKO Soccertime Academie steunt de St. Anthony Sporting Academy (SASA) in Ghana. Dit project omvat een stratende voetbalacademie die ook scholing biedt aan studenten uit heel de regio Kitampo (Ghana). De academie is geopend in 2015 en opgericht door voormalig profvoetballer Fred Appiah. De droom van dit project is dat elke student een op maat gemaakt programma krijgt bestaande uit professionele voetbalcoaching en scholing.

De St. Anthony Sporting Academie heeft drie teams ingeschreven in de Ghanese hoogste jeugdvoetbalcompetitie. Voor die drie teams (U13, U15 en U17) zijn drie lokale trainers aangesteld en een teammanager die samen de begeleiding en trainingen verzorgen, vijf keer per week. Samen met de voormalig FC Antwerp speler Bobby Prince als TVJO vormen deze mensen het lokale hart in Kitampo bij de St. Anthony Sporting Academie. De club heeft tevens een FIFA-aansluiting en leidt nu spelers op voor topacademies in Ghana zoals de Right to Dream Academy in Acra, de hoofdstad van Ghana.

Onderstaande filmpjes laten de afgelopen 20 jaar zien van de RtD Academy en de progressie:

De accommodatie van RtD bestaat uit maar liefst acht grasvelden, slaapzalen, een gymzaal en een LEGO Innovation Studio, de academie biedt dus niet alleen voetbalonderwijs van wereldklasse, maar ook een modern, studentgericht academisch curriculum.

Oprichter Fred Appiah gelooft in een zelfde soort Academy in Kitampo, wat acht uur rijden is van de hoofdstand Acra. De St. Anthony Sporting Academy is vijf jaar geleden gestart op dezelfde wijze als Tom Vernom is gestart met RtD. Dus met helemaal niets, geen faciliteiten, geen kleding, geen schoenen en een sterk verwaarloosde oude schoolaccomodatie. Inmiddels heeft  St. Anthony Sporting Academy  vanuit België veel steun gekregen en is de Academy met 3 teams actief in de hoogste jeugdcompetitie van Ghana. Daarvoor zijn materialen en faciliteiten nodig, ze blijven dus zoeken naar steun.

In  die zoektocht naar steun ontmoette Fred Appiah voetbaltrainer Michel Leonhart in 2016 op de Belgische velden bij een scoutingopdracht in Tubize (KBVB centrum). De afgelopen jaren ondersteunde Teamcenter BV de St. Anthony Sporting Academy  met schoenen, kleding en trainingsmaterialen. Teamcenter BV is het bedrijf waarbij Michel Leonhart Teamsport Manager is.

De voetbalvisies van Fred Appiah en Michel Leonhart brachten hen samen verder. Fred behaalde ondertussen zijn UEFA B diploma bij de Football Association of Wales. Michel behaalde na zijn voetbalcarrière in 2008 zijn UEFA A diploma en is in 2020 al 17 jaar hoofdcoach op verschillende niveaus in Nederland en België. Nadat Michel werkzaam was geweest bij profclub Waasland-Beveren als trainer-coach van de U19 Elite besloot hij zijn TVJO C en TVJO B diploma te gaan behalen bij de KBVB in Tubize waarmee hij Hoofd Jeugdleiding kan zijn op het 2e niveau in Nederland en België.

Vanaf dit jaar werken Fred Appiah en Michel Leonhart samen aan een beter opleidingsplan voor de St. Anthony Sporting Academy om zo nog een stap te kunnen maken met de Academy en een grotere aantrekkingskracht te hebben in de regio Kitampo. Volg ons op deze pagina en de sociale media voor de verdere ontwikkelingen van de St. Anthony Sporting Academy.

De St. Anthony Sporting Academy kan iedere vorm van ondersteuning gebruiken met als doel hetzelfde bereiken als RtD Academy van Tom Vernom.